unuplusdouaroti.blogspot.com Web analytics

02.11.2015

sa fim un colectiv!


Cred ca a sosit momentul ca noi, ma refer la oamenii de rand, sa facem ceva!
Au trecut deja 25 de ani de cand toata lumea se asteapta sa se schimbe ceva in politica sau in administratia publica si nu se intampla aproape nimic. Se zice ca ne meritam conducatorii pe care ii avem...si din pacate se pare ca exista putin adevar in vorbele astea: cati dintre noi pot spune ca respecta toate regulile, ca nu au dat niciodata o "atentie", o spaga sau nu au fentat vreodata legea? Probabil ca aproape niciunul. Si atunci cum sa ne asteptam ca persoanele care ne conduc sa fie altfel? Cum sa ne asteptam sa fie corecti cand primul lucru pe care il inveti la scoala e cum sa copiezi? Cei care ne conduc provin din aceeasi societate ca noi toti, nu au crescut la scoala de spaga si coruptie si dupa ce au absolvit au ajuns la putere.
Nu vreau sa dau vina sau sa acuz pe nimeni. Probabil ca in cazul tragediei de la Colectiv o sa se gaseasca vinovatii, poate o sa-si dea si cineva demisia, poate o sa se mai schimbe cate ceva pe ici pe colo in legislatie si in sistem, dar problema va ramane aceeasi: responsabilitatea cetateneasca. Nu prea exista! Ma refer la responsabilitate in general, in viata de zi de zi.
Cred ca asta e cea mai buna solutie pentru a schimba sistemul: sa ne schimbam noi! Ce s-ar intampla daca fiecare dintre noi ar incepe sa se implice activ in viata comunitatii si atunci cand observa ca ceva e in neregula sa faca ceva: o reclamatie, o sesizare. Dar nu proteste d'astea online care primesc mii de like-uri si pe care nu le baga nimeni in seama; ma refer la reclamatii adevarate, in scris, asumate, catre institutiile Statului!
Ce s-ar intampla daca acel functionar public care ia spaga sau acel investitor care da spaga ar sti ca in secunda doi dupa ce face o neregula, cineva o sa sesizeze si o sa reclame neregula? Probabil ca se va gandi de 10 ori si nu va mai avea curajul sa incalce regulile.
O sa va dau un exemplu marunt, dar zic eu ca e graitor: un cunoscut s-a dus anul trecut in vacanta in Croatia. Ajuns intr-o zona cu trafic bara la bara, a inceput sa faca la fel ca la noi, respective sa "croseteze" printre masini. Dupa nici 15 minute a vazut o masina de politie cu girofar care venea din spate, s-a tras mai pe dreapta sa-i faca loc, dar stupoare! veneau dupa el! Ce se intamplase: cei care erau in coloana, au sunat la politie si l-au reclamat. Politia a fost ingaduitoare si l-au lasat sa plece doar cu o amenda, dar i-au spus ca va intra intr-o baza de date si la orice abatere in trafic pe teritoriul Croatiei va fi expulzat. Cum credeti ca a circulat respectivul restul vacantei? Cum credeti ca circula prin Romania? la fel cum o facea si inainte: depaseste peste tot, incalca viteza legala... de ce? pentru ca la noi se poate...
De ce apreciem civilizatia occidentala, de ce vrem toti sa emigram acolo? de ce cand ajungem acolo suntem toti "cuminti"? De ce nu facem acelasi lucru si aici?
Au trecut 25 de ani si le-am incercat pe toate: proteste, tot felul de conducatori, nemti, profesori, marinari, politicieni de stanga, de dreapta, de centru... si cu ce ne-am ales? cu aceeasi coruptie generalizata si lipsa de respect fata de cetateni.
Haideti sa ne respectam in primul rand noi pe noi si intre noi! Haideti sa ne informam, sa luam atitudine si sa nu mai permitem unor "smecheri" sa ne fraiereasca si sa ne puna viata in pericol! Haideti sa ne schimbam mentalitatea si sa fim mai responsabili!
Haideti sa fim un #colectiv!Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu