unuplusdouaroti.blogspot.com Web analytics

04.06.2015

ziua10 – Elvetia!!

cazare langa Chamonix
Azi e ziua cea mare! Voi traversa Elvetia. Urmaresc de vreo luna sa vad daca o sa se deschida toate trecatorile de pe traseul meu. Rand pe rand le-au deszapezit pe toate in afara de Furka Pass. E cam nasol pentru ca e cea mai spectaculoasa. Chair ma gandeam sa mai stau pe la Paris pana se deschide. Dar iata ca chiar cu 4 zile in urma au anuntat ca se va deschide pe 2 iunie la ora 12.00 adica chiar azi! Wow ce norc! Parca stiau ca o sa vin! La 6.30 eram treaz iar la 7.30 deja porneam.

Mont Blanc

Col de Montets
Pana la Furka pass sunt 180km deci am timp berechet pana la ora 12 sa ajung. Deci o iau usurel. Soseaua e impresionanta: in fata e o vale ingusta cu munti inalti pe ambele parti iar pe fundal se vede Mont Blanc. Ma rog, nu se vede chiar tot pentru ca e destul de innorat si varful e pe undeva prin nori. Din pacate incepe o ploaie marunta si se pare ca pana trec eu nu o sa se duca norii sa-l vad. Dupa vreo 30km deja sunt in Elvetia. Prima trecatoare e Col de Montets care face legatura intre Chamonix si Montagny dar din pacate asfaltul e ud si nu prea ma pot bucura de drum. Ajung in varf si deodata se dechide o mare vale: e valea Rhonului! Rhonul izvoreste chiar de langa Furka Pass deci tot ce va trebui sa fac e sa urmaresc firul apei. E o vale destul de larga si in consecinta, la fel cum e in toata Elvetia e plina de localitati. Avand timp pana la 12, imi planific sa ma opresc sa iau ceva de mancare si sa fac un mic picnic inainte de Furka pass. Zis si facut! La 11.30 sunt la chiar la inceputul trecatorii, mancat, baut, pregatit!

Grimmsel Pass
Furka Pass



Furka Pass

Furka Pass

Furka Pass

Furka Pass

Furka Pass

Si incepe! Drumul intra pe o vale ingusta, incepe sa urece si deodata apare in fata un versant cu o sosea care uca in ziz-zag pana sus! Mama mama, cum arata! Dar stai asa, asta nu e Furka, e Grimmsel Pass care e inca inchis. As vrea sa urc cat se poate dar astia au pus o bariera chiar la intrare asa ca imi vad de drum. Imediat incep serpentinele si incepe si zapada. E proaspat curatata asa ca din loc in loc soseaua e destul de uda. Frate cum e! imi vine sa ma opresc din 10 in 10 metri si sa fac poze, cand ma opresc nu mai stiu incotro sa pozez mai intai! E superb. Ajunng in varfi si de aici se vad serpentinele pe care am urcat dar si Grimmsel pass! Peste tot numai serpentine! Sus zapada are si 4-5m. Au avut astia ceva de munca ca sa-l deschida. In Romania ar fi asteptat sa se topeasca cum fac cu Transfagarasanul si probabil ca l-ar fi deschis la 1 septembrie.



Gotthard Pass

Tremola

Gotthard Pass

Plec mai departe si dupa 20km incepe Gotthard Pass. Aici mai intai a fost un drum construit pein 1850 cu piatra cubica iar acum e declarant monument. I se spune Tremola. Apoi au construit un drum mai rapid cu curbe mai largi cu un tunel si mai multe viaducte. Apoi s-au enervate si au tras un tunel de 16km pe sub munte cu autostrada ca sa scape de o grija. Eu as vrea sa o iau pe Tremola dar din pacate nu l-au deszapezit si inteleg si de ce: zapada e si mai mare decat pe Furka Pass. Gotthard e altfel decat Furka: vreo 2-3 ace de par, in rest e destul de rapid si putin deranjant pentru ca e pavat cu beton si are rosturi.

Gotthard Pass

Aiorlo
De aici se coboara in Aiorlo apoi se mege din nou in lungul unei vai, apoi cotesc pe o alta vale spre San Bernardino Pass. Soseaua mege destul de linistit pe langa o apa cand deodata incep niste serpentine. La inceput 2-3 apoi inca cateva si inca cateva si parca nu se mai termina! Cand zici ca s-au terminat si ca esti in varf incep din nou! Cred ca e cea mai lunga insiruire de sepetine din cate am vazut…parca mai multe decat pe Stelvio. Desi cel mai inalt punct al trecatorii este la 2066m mi se pare ca diferenta de nivel intre partea de jos si varf este foarte mare. In varf e un lac superb. Imi pun sucul la rece in lac si mai stau putin sa-mi mai revin. Pe partea cealalta coborarea e mai scurta si sunt numai linii drepte si ace de par.

San Bernardino pass

San Bernardino pass

San Bernardino pass
Julier Pass

Am facut 4 trecatori. Mai am 3 pe ziua de azi. Urmeaza Julier Pass. Asta incepe cu un baraj si un lac de acumulare, apoi incepe urcusul. Desi nu e asa spectaculos ca celelalte, imi place ca parca are toate tipurile de curbe: si mai rapide si mai lente parca mi se potirveste cel mai bine. De aici se coboara in St Moritz. Statiune de fitze! E genul ala de statiune care fiind foarte renumita se dezvolata foarte mult cu hoteluri mari si foate multe. Parca isi pierde din farmecul micilor orasele de munte cu pensiuni si hoteluri mici si cochete. Mie nu-mi place, nu as veni aici la ski.

St Moritz
spre Bernina Pass




Bernina Pass 
Forcola di Livigno

Forcola di Livigno

Din St Moritz o iau spre Bernina Pass. Credeam ca pana acum am vazut zapada..dar iata ca exista si mai multa: pe partea dreapta apar niste munti in care parca e iarna tot timpul! Sun plini plini de zapada. Nu inteleg de ce pentru ca nu par mult mai inalti ca ceilalti. Pe nesimtite ajung din nou la vreo 2300m altitudine si incep iar sa cobor. Dupa cateva curbe se intra pe alta trecatoare, de data asta spre Italia: Forcola del Livigno. Fix in varf e granita cu Italia.

Forca di Foscagno
Gata am terminat pe ziua de azi le-am facut pe toate. Mai am 50km si ajung la Bormio. Dar iata ca nu mi-am facut bine temele: inca un pass! Passo del Foscagno. Tot pe la 2000 si ceva de metri ajunge si asta. Incredibil! Parca nu se mai termina! Pe la 8 ajung langa Bormio. Aici mi-am rezervat de data asta un loc la un hostel ca sa nu ies din buget. Ma intalnesc cu gazada si ma duce sa-mi arate camera. Cam creepy! E o casa care pare putin bantuita. Accesul principal e din strada dar nu prea sa poate intra de acolo pentru ca strada trotoare si risti sa te calce masina. Asa ca intram prin spate iar terenul fiind in panta, se intra prin subsol. E un fel de temnita de castel, cam asa arata! Frate unde ma duce asta, unde naiba o sa dorm. Urcam la parter si aici lucruirle incep sa arate normal.. camera arata chair decent. Sunt 2 camere de 6 persoane si mai e cazat doar un singur turist: un Australian. Imi povesteste ca e tamplar si se plimba prin toata lumea si munceste cat sa faca bani sa se plimbe cu bicicleta. Azi tocmai se intorsese de pe Stelvio. E frant de oboseala dar pare fericit.

drumul spre celula :)

cazarea

in living
Ma duc sa beau si o bere. Cred ca dupa ziua de azi o merit. Am facut 8 trecatori, toate peste 2000m altitudine: Col de Montets, Furka, Gothard, San Bernardino, Julier, Bernina, Forcola del Livigno, Foscagno.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu